Image

Agroforestry


Agroforestry is de algemene term voor landgebruiksystemen waarbij vaste planten zoals bomen en struiken worden gecombineerd met landbouwgewassen, grasland en/ of vee. Er zijn meerdere verschillende opties mogelijk.

De verschillende systemen variëren op basis van het doel. Meer complexe systemen met meerdere soorten worden op kleine schaal gebruikt voor lokale productie met een korte keten. Bij toenemende schaal wordt vaak het aantal soorten gereduceerd voor eenvoudiger mechanisatie.

Agrisilvicultural systemen, waarbij gewassen worden gecombineerd met bomen. Op een boerderij wordt dit vaak geïmplementeerd als alleycropping. Zoals rijen walnootbomen met stroken graan ertussen.

Silvopastoral systemen is waar weiland voor grazende dieren wordt gecombineerd met boomgewassen.

Agrosylvopastoral-systemen waarbij bomen, gewassen en grazende dieren worden gecombineerd

Food Forestry


Een voedselbos is een vorm van agroforestry waarbij de structuur en positieve ecologische relaties van een natuurlijk bosbouwsysteem worden gebruikt om het ontwerp en het beheer van een productief systeem te informeren.

Een voedselbos kan; voedsel, kruiden, specerijen, brandstof, vezels en medicijnen  produceren, en daarnaast kan het verschilende ecologische diensten bieden zoals: nutrient vasthoud vermogen, klimaatregulering, biodiversitiet. Bovendien is het een prachtig landschap om in te zijn.

In tegenstelling tot een natuurlijk bos, is een voedselbos ontworpen met een overwicht van voedselproducerende soorten, maar in tegenstelling tot een boomgaard heeft veel verschillende soorten planten (zoals boom, struik, kruidachtige enz.).

De ecologische rol van de verschillende soorten worden op intelligente wijze gebruikt om een ​​stabiel en veerkrachtig systeem te bieden.

Image

The illustration of the layers in a food forest come from the book Edible Forest Gardens Volume One