Basiscursus Voedselbos in de praktijk 12, 19 en 26 mei 2019

Cultureel-ecologische broedplaats Metaal Kathedraal heeft in samenwerking met de bewoners de afgelopen vier jaar een bijzonder project voor elkaar gekregen. De laatste woonwijk van Leidsche Rijn, Rijnvliet, wordt gerealiseerd met vijftien hectare integraal voedselbos. Uniek voor Europa! Daarom organiseert Metaal Kathedraal in samenwerking met voedselbos-expert Xavier San Giorgi alweer voor het derde jaar een unieke basiscursus.

Docenten Xavier San Giorgi & Serai Bressers laten u kennismaken met de principes, ecologie, het onderhoud, landschapslezen en de plantensoorten van een ‘voedselbos’. Daarnaast zullen we op excursie gaan naar Voedselbos Makeblijde. Ook leren we het terrein van de Metaal Kathedraal kennen en maken een klein ontwerpje waarvan we zelfs een deel an het einde van de cursus gaan aanplanten.

Een voedselbos is een vorm van meerjarige landbouw waarin de structuur en de positieve ecologische relaties van een natuurlijk bossysteem gebruikt worden in ontwerp en beheer. Naast een overvloed aan voedsel, kruiden, specerijen, brandstof, vezels en medicijnen bieden voedselbossen een verscheidenheid aan ecologische diensten zoals langdurige co2-opslag, een habitat voor vele insecten en dieren, terwijl het ook een prachtige plek is om in te verblijven.

In tegenstelling tot een natuurlijk bos is een voedselbos ontworpen met overwegend voedselproducerende soorten. Het onderscheidt zich van een boomgaard of traditionele landbouw door de grote diversiteit en wel tot 7 verschillende lagen van vegetatie (bomen, struiken, kruidachtigen etc.).

De ecologische eigenschappen van de verschillende soorten worden intelligent gebruikt om een stabiel en veerkrachtig systeem te creëren dat minder externe input en onderhoud vergt dan conventionele landbouw. Bovendien kan het concept voedselbos worden ingezet voor een ontwerp voor achtertuinen, stadslandbouw, stadsparken, landgoederen of boerderijen.

De basiscursus Voedselbos in de Praktijk biedt de deelnemer een op maat gesneden mix van theoretische en praktische kennis.

Duur van de cursus

zondag 12, 19 en 26 mei – van 10:30 tot 16:30

Locatie

Metaal Kathedraal & excursie op Voedselbos Oostwaard

Kosten

€ 330,- (Incl BTW) voor drie cursusdagen

inclusief biologische lunch en certificaat

Maximum aantal deelnemers

20 personen