6 APRIL 2019 TROUW: BUITENMENSEN

Utopia-eiland ligt zo’n beetje in het centrum van Almere. Het wordt omringd door het Weerwater- zo genoemd omdat het eerst water was, toen land en nu weer water. Dertig jaar lang is hier nauwelijks iets gebeurd. Maar nu loopt Xavier San Giorgi (36) van Stichting Weerwoud hier al een paar jaar rond met grootse plannen.  

In 2022 wordt in Almere de Floriade gehouden, de bekende wereldtuinbouwtentoonstelling. Vandaag moet het dus gebeuren. Er wordt een agroforestry-perceel aangelegd. Teelt waarbij stroken bomen- walnootbomen, amandelbomen, hazelnootbomen, vijgenbomen, duindoorn en persimoenen- worden afgewisseld met stroken aardappels, graan en wortels. Op deze manier wordt de ecologie van het gebied versterkt.

Met grote precisie heeft San Giorgi de dag voorbereid. De dag ervoor heeft hij proefgedraaid. 24 vrienden en bekenden van de architect zijn gekomen om hun steentje bij te dragen. Er wordt gelachen en ook hard gewerkt. San Giorgi heeft de groep verdeeld in expertise en ervaring. Een vriendin van hem met een phd in de wiskunde doet de bodemverbetering: zij weet de juiste hoeveelheid natuurcompost te berekenen. Een ander houdt juist van gaten graven en weer een ander kan goed planten sorteren. Boven verwachting gaan er meer bomen de grond in dan San Giorgi had gepland: “Samen je bijdrage leveren aan de vergroening en de vereetbarisering van een stuk Nederland, dat is toch het mooiste wat je kunt doen.”

Tekst: Roos Menkhorst - Journalist Trouw