Xavier Opent Zomer expo Plant & Eter Botanische Tuinen Leiden

Plant & Eter

Waar komen de planten die we eten vandaan, zijn ze veranderd, hoe groeien ze? Hoe houden planten ons, maar ook de wereld gezond? Van leuke weetjes tot samen zoeken naar antwoorden op de grote vragen van deze tijd. Samen kijken, luisteren, proeven, praten, proberen, leren.

Kijken, luisteren, proeven, praten en leren

In 2018 besteedden de botanische tuinen onder de titel Plant & Eter extra aandacht aan planten als voedingsmiddel. Het hele jaar waren er lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen, proeverijen en andere activiteiten in verschillende botanische tuinen in Nederland. Aanleiding voor het thema is het internationale Horizon 2020-BigPicnic project. ​​

Verhalen

Op de website van de NVBT staan de verhalen van de voedselplanten uitgelicht in de Plantenvinder. Zoek op tuin, plant of thema en kom meer te weten over planten en het gebruik als voedsel.

Recepten

Nog suggesties nodig voor een feestelijk menu? Wat dacht u van Soep van Stiense bonen met citroen, wortel en wortelloof, of Pannacotta met koffie-kruidnagelsaus? Culinair journalist Onno Kleyn heeft twee receptenboekjes gemaakt met smaken uit de Hortus. Kijk voor alle recepten op: www.hortusleiden.nl/de-hortus/smaken-uit-de-hortus

Deelnemende tuinen

Op 2 september organiseerden de deelnemende tuinen een botanische picknick en andere activiteiten in de tuin met voedselplanten in de hoofdrol.

 • Paleistuinen Het Loo, Apeldoorn, www.paleishetloo.nl
 • Historische tuin Aalsmeer, www.historischetuinaalsmeer.nl
 • Hortus Alkmaar, www.hortusalkmaar.nl
 • Hortus Botanicus Amsterdam, dehortus.nl
 • Nederlands Openluchtmuseum, www.openluchtmuseum.nl
 • Boomkwekerijmuseum, www.boomkwekerijmuseum.nl
 • Botanische Tuin De Kruidhof, www.dekruidhof.nl
 • Hortus Overzee, www.hortusoverzee.nl
 • Pinetum Blijdenstein, www.pinetum.nl
 • Hortus botanicus Leiden, www.hortusleiden.nl
 • Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch, www.arboretumoudenbosch.nl
 • Trompenburg Tuinen en Arboretum, www.trompenburg.nl
 • Botanische Tuinen Utrecht, www.uu.nl/botanischetuinen
 • Hortus Haren, www.hortusharen.nl
 • Artis, www.artis.nl

Boek

In april verscheen het boek Plant & eter - van vezels tot vanille van Evelien Rozema. Evelien Rozema is gepromoveerd in onderzoek naar effecten van plantenstoffen bij diabetes type 2. Ze schrijft over plantenstoffen, hun werking in het lichaam en gebruik van plantenmateriaal in duurzame toepassingen en geeft lezingen. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met de botanische tuinen van Nederland en het Horizon 2020 Big Picnic project en wordt uitgegeven door de KNNV Uitgeverij.

BigPicnic

BigPicnic is een driejarig internationaal project waarin voedselzekerheid en wetenschapswijsheid centraal staan. In Nederland is Leiden de enige aangesloten partner, maar de Leidse Hortus heeft collega’s uit andere botanische tuinen gevraagd om samen op te trekken. Meer informatie over BigPicnic: www.hortusleiden.nl/de-hortus/projecten/big-picnic

Tekst van: https://www.botanischetuinen.nl/persinformatie/plant-eter/