Artikel: Pionieren met een agrarisch voedselbos

Image

Foto & tekst: Michiel Eland             Bron: www.nieuweoogst.nu

 

Boeren en tuinders wagen zich op een nieuw terrein in agrarisch Nederland: het voedselbos. Wat zijn de verwachte opbrengsten en de benodigde investeringen?

Op de Zeeuwse Akker in Graauw start biologisch groenteteler Emiel van de Vijver dit voorjaar met de aanleg van 1,5 hectare voedselbos. Hij plant meer dan honderd plantensoorten en gaat kippen en varkens houden voor bemesting en de bestrijding van ongewenste kruiden. De ondernemer en zijn gezin combineren het voedselbos met een kookstudio en toerisme. 'We willen een serieuze neventak, dus we gaan fors investeren.'

In het Brabantse Udenhout hebben Mark Vonk en Josèt Vermeer het concept voedselbos omarmd met een combinatie van biologische groente- en fruitteelt. Kippen kunnen zich via een mobiel systeem over het land bewegen. Op hun boerderij Sprankenhof combineert het stel de teelt met een pluktuin, een kookstudio en een winkel. 'We zijn nu vijftien jaar bezig', zegt Vonk. 'Waar we in het begin weinig interesse kregen, hebben nu vooral boeren belangstelling voor wat we doen en hoe we het doen.'

Metamorfose

In het Overijsselse Heino ondergaat de biologische varkenshouderij van Jeroen en Nieske Neimeijer een metamorfose. De omliggende weiden worden beplant met nootdragende bomen, bessenstruiken en kruiden. Het is op de eerste plaats voedsel voor de varkens, die in het najaar vrij rond kunnen scharrelen tussen de oude eiken op het bedrijf.

Ons ideaalplaatje is dat het voedsel dat we leveren, de apotheek van de toekomst is, voor mens en dier

Jeroen Neijmeier, biologische varkenshouder in Heino

Ideologische drijfveren zijn de pionierende ondernemers niet vreemd. Monocultuur, zoals maisakkers, kunstmestgebruik en chemische gewasbescherming heeft zijn langste tijd gehad, vinden ze.

'We lopen voor de muziek uit', stelt Van de Vijver. Jeroen Neimeijer: 'Een biocertificatie zoals alleen Skal zegt mij niet alles. We willen onophoudelijk stappen zetten met een gezonde bedrijfsvoering die niet belastend is voor mens en milieu.'

Frisse blik

Architect Xavier San Giorgi en zijn zakenpartner Andrew Dawson kijken met hun bedrijf Food Forestry Development met een frisse blik naar de huidige land- en tuinbouw. Ze zien dat grootschalige bedrijven, banken en alle multinationals in de voedingsindustrie gezamenlijk 'een mammoettanker zijn, die heel langzaam van koers verandert'.

Het duo heeft op tal van plaatsen in de wereld gezien dat het concept... >> lees verder op de website van Nieuwe Oogst