Voedselbos NIOO-KNAW krijgt archeofyt kruidlaag

Sinds 2015 voedselbos NIOO-KNAW onder beheer van Xavier San Giorgi doorgegaan is bouwen we ieder jaar verder op zijn ontwerp. Onder de peren, pruimen, appels, kersen en mispels in de zithoek hebben we deze april een paar proefbedden voor de kruidenlaag aangelegd. Niet zomaar kruiden, maar eetbare archeofyte kruiden!

Archeofyten zijn soorten die die voor 1492 in Nederland ingeburgerd zijn. Alles wat na 1492 ingeburgerd is (neofyten) wordt in het kader van natuurbescherming als inheems beschouwd en alles daarna als exoot.

Deze discutabele scheidslijn brengt bij de aanleg van voedselbossen vaak veel ophef. Onterecht omdat we, net als bij alle andere vormen van landbouw, soorten lenen die hun origine buiten Nederland hebben. Net als de appel peer en pruim!